Kertészet Kertészet Baráthegyi konyha Baráthegyi konyha Támogató szolgálat Támogató szolgálat Termékeink Termékeink
Slider Háttér
Rehabilitációs foglalkoztatás

 

FEJLESZTŐ FOGLALKOZTATÁS

 

 

A fejlesztő foglalkoztatás keretében jelenleg két helyszínen a Baráthegyi Konyhában és az asztalos műhelyben állítanak elő termékeket a foglalkoztatottak. A tevékenység során előállított termékeket az alábbiak szerint hasznosítjuk, illetve értékesítjük.


A főzőkonyha által előállított, napi 300 adag ebédből 138 adag a szociális étkeztetésben részesülők számára, további 30 adag ebéd magán megrendelők számára kerül kiszállításra. További jelentős adagmennyiséget szállítunk szakmai partnereink (Szimbiózis Alapítvány, ÖMÉFA) nappali, illetve bentlakásos intézményei részére. A napi menük mellett számos alkalommal biztosítunk magánszemélyek, illetve cégek, szervezetek számára catering szolgáltatást kitelepüléssel.


A fejlesztő foglalkoztatás másik helyszíne az asztalosműhely, a klasszikus asztalos munkák mellett pellett és briekett gyártást végez, ezen termékek felhasználása elsősorban saját célra (főzőkonyha fűtése és melegvíz ellátása) történik, emellett a jövőben lakossági és kisvállalkozói értékesítésre szeretne fókuszálni.

 

A termékértékesítésből származó bevétel, teljes mértékben visszaforgatódik az alapanyagok vásárlására és eszközfejlesztésre, illetve a munkahelyek megőrzésére. Ezáltal kívánjuk biztosítani a hosszú távú fenntarthatóságot és biztonságos, kiszámítható működést.


A fejlesztő foglalkoztatásba bevont csoportok száma, létszáma, jellemzői


Fejlesztő foglalkoztatásunkban részt vehetnek fogyatékossággal élő személyek:


- Értelmi fogyatékossággal élő
- Pervazív Fejlődési zavarok/ Autizmus spektrum zavarral élő
- Halmozottan fogyatékossággal élő
- Mozgásszervi fogyatékossággal
- Látássérültek (Vakok és gyengénlátók)
- Hallássérültek (Siketek és nagyothallók)
- Egyéb fogyatékosság (pl. kromoszómarendellenesség)


Jelenlegi foglalkoztatottaink 80%-a értelmi fogyatékossággal, 20% a autizmus spektrum zavarral élő fiatal felnőtt.

 

 

AKKREDITÁLT FOGLALKOZTATÁS 

 

 

A Szorgokert Nonprofit Kft-nél a fogyatékossággal élő és megváltozott munkaképességű személyek támogatása, foglalkoztatása évtizedes folyamat, mely már alapításkor a szervezet alapértéke volt. Sok éves tapasztalattal rendelkező munkatársaink hatékonyan tudják támogatni munkavállalóink foglalkozási rehabilitációját. Célunk, hogy minden munkavállaló számára megtaláljuk a komplex vizsgálatok alkalmával megállapított kizáró, és korlátozó tényezők figyelembe vételével, a szervezet által biztosítható adott munkakörök közül, az egyén számára legoptimálisabbat.

 

Jelenleg 3 helyszínen valósítjuk meg a rehabilitációs célú foglalkoztatást: asztalos műhely, főzőkonyha, valamint a székehelyen. A foglalkoztatás keretében a következő mukakörökben alkalmazzuk munkavállalóinkat, napi 4-5-6-7-8 órában, azaz átlag közel 6 órában: gépkocsivezető, betanított munkás, karbantartó, asztalos, takarító, konyhai kisegítő, szakács és adminisztrátor.


Alapvető célunk a meglévő munkahelyek és munkakörök hosszú távú fenntartása, valamint azok bővítése. A tartós foglalkoztatásban résztvevők esetében, akiknek a nyílt munkaerőpiacra történő kihelyezése valamilyen okból nem javasolt, a fő feladatunk az egészségi állapotuk és a munkamotivációjuk fenntartása. Tranzit munkavállalóinkat, akik a komplex minősítésük alapján foglalkoztatási szempontból rehabilitálhatóak folyamatos mentori támogatás mellett készítjük fel a nyílt munkaerőpiacon történő foglalkoztatásra.


Szervezetünk a rehabilitációs mentor és tanácsadó tevékenysége mellett, egyéb segítő szolgáltatásokat is működtet, valamint szükség szerint egészségügyi, pszichológiai, gyógypedagógiai, szociális és foglalkozási rehabilitációs szakemberek bevonására is sor kerül.

 

További szolgáltatásaink akkreditált munkavállalóink részére:


- A munkavégzés megkezdése előtt Lantegi munkaképesség felmérés
- Munkaerőpiaci információk nyújtása, tanácsadás (egyéni és kiscsoportos szinten)
- Próbamunka lehetőségének biztosítása
- Hivatalos ügyintézés segítése, kísérés, mentorálás
- Családgondozás, életvezetési tanácsadás, szociális ügyintézés
- Szakmai és szinten tartó képzések